Translation to other languages

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ο πολιτισμός των ηρώων




 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ήρωες. Συνήθως έχουν στο μυαλό τους τον Spiderman και τον Hulk, 2 από τις αμέτρητες καρικατούρες που χρησιμεύουν ως μέσο ξεσπάσματος καταπιεσμένων αισθημάτων. Κάτι σαν την σάτιρα του Λαζόπουλου, που ο λαός επικροτεί για να ξεσπάει μέσω αυτού... και να συνεχίσει την ίδια μίζερη ζωή, περιμένοντας έναν "πατριώτη" να τους σώζει. Σκλάβοι των "ηρώων". Είμαι σίγουρος ότι πολλοί που θα επιδοκιμάζουν την παραπάνω εικόνα στο Facebook, κάνοντας ένα ξενέρωτο Like και αφήνοντας σχόλια όπως "Συμφωνώ" και "yeahh!", εξακολουθούν να περιμένουν έναν "ήρωα πατριώτη" να καθαρίζει για πάρτι τους. Τι κρίμα όμως που οι "ήρωες πατριώτες" πέθαναν εδώ και πολύ καιρό.

Σοβαρά τώρα, υπάρχουν ήρωες; Κι όμως υπάρχουν. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δεν έχουν καμία υπερφυσική δύναμη, αλλά βάζουν κάτω και τον Τσακ Νόρις με τα επιτεύγματα τους. Τι θα λέγατε όμως για έναν ήρωα που έσωζε τη Γη από βέβαιο θάνατο; Κι όμως υπήρξε άνθρωπος που έσωζε την ανθρωπότητα. Και δεν ήταν ο Superman, μα ένας Σοβιετικός με αρχίδια που σταμάτησε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το πυρηνικό του ολοκαύτωμα, πριν καν ξεκινήσει.


Πριν 50 χρόνια, στο αποκορύφωμα της Κρίσης του Κόλπου, ο επιλαχών στην διοίκηση Vasilli Arkhipov του Σοβιετικού υποβρυχίου B-59 αρνήθηκε ν' ακολουθήσει την εντολή του Διοικητή, να εκτοξεύσει πυρηνικές τορπίλες ενάντια σε Αμερικάνικα πολεμικά πλοία, αποτρέποντας τον επακόλουθο θερμοπυρηνικό πόλεμο που θα ξεσπούσε.

Οι Αμερικανοί έριχναν βόμβες βάθους κοντά στο υποβρύχιο, σε μια προσπάθεια εξαναγκασμού του για ανάδυση, αγνοώντας ότι διέθετε πυρηνικό οπλισμό. Οι 3 Σοβιετικοί αξιωματικοί του υποβρυχίου, χάνοντας την ραδιοφωνική επαφή με την Μόσχα, συμπέραναν ότι ξέσπασε ο Τρίτος Παγκόσμιο Πόλεμος. Οι 2 απ' τους αξιωματικούς συμφώνησαν να "πετάξουν τα πολεμικά σκάφη απ' το νερό". Η συμφωνία απαιτούσε ομόφωνη συγκατάθεση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε με την διαφωνία του Vasilli Arkhipov.

Δεν έχει σημασία λοιπόν η ιεραρχική θέση ή οι πολιτικές απόψεις. Κάθε άνθρωπος είναι ένας υποψήφιος ήρωας, και στον πλανήτη μας υπάρχουν 7.000.000.000 ήρωες. 7.000.000.000 λύτες προβλημάτων, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Είσαι κι εσύ ένας ήρωας. Ναι, εσύ που διαβάζεις αυτό το βαρετό κείμενο. Δεν χρειάζεσαι υπερδυνάμεις, ούτε εξουσία. Ξέρεις τις δυνάμεις σου. Χρησιμοποίησε τες. Μη περιμένεις "ήρωες", γίνε εσύ ένας. Μπορείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)