Translation to other languages

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Οι χειρότεροι εχθροί



Χτες στον αγώνα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (2/11/2013), φανατισμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού έκαναν το θαύμα τους. Πέταξαν κροτίδα στο γήπεδο, σημαδεύοντας παίχτη του Ολυμπιακού. Αυτό από μόνο του είναι μια μαλακία και μισή, αλλά έχει και συνέχεια. Μαντέψτε ποιον χτύπησε η κροτίδα. Τον Πράνιτς, παίχτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος μετά δήλωσε ότι παραλίγο να χάσει το χέρι του. Μπράβο μαλάκες. Πάνω στην φανατίλα σας, βλάψατε την αγαπημένη σας ομάδα!

Τέτοιου είδους συμπεριφορές συναντάς παντού. Δεν έχω πρόβλημα με το να λατρεύεις κάτι και να ψιλοπορώνεσαι με αυτό, όπως μια μάρκα αυτοκινήτου ή μια τηλεοπτική εκπομπή. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τους φανατισμένους, που έχουν παρωπίδες στα μάτια τους και στο τέλος αναιρούν αυτά που στηρίζουν με τη συμπεριφορά τους και μόνο. Και το χειρότερο είναι ότι όλο αυτό το συναντάς παντού, από την πολιτική και των αθλητισμό μέχρι τη μουσική και τη θρησκεία. Από παραδείγματα, να φάνε και οι κότες...

Φανατισμένοι πατριδογνώστες. Θεωρούν την Ελλάδα ως την καλύτερη χώρα σε όλο το Σύμπαν, βρίζουν όλους τους υπόλοιπους λαούς και πάντα νιώθουν υπερηφάνεια για τα κατορθώματα των προγόνων τους. Και όχι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διαδώσουν απαράδεκτα ψέματα για να στηρίξουν τον φανατισμό και την προγονοπληξία τους. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Σωκράτης, έγραψαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους πολίτη του κόσμου και ότι είναι προσβολή να χρησιμοποιείς τα επιτεύγματα των προγόνων σου για να δικαιολογήσεις την σημερινή κατάντια σου. Αλλά σιγά μην τα ξέρουν όλα αυτά οι "οπαδοί" τους...

Και ναι, τις ίδιες βλακείες θα τις συναντήσουμε και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Φανατισμένοι Χριστιανοί. Λατρεύουν τον Ιησού με τέτοιο ζήλο, που πετάνε την διδασκαλία του στα σκουπίδια. Από πότε το "αγαπάτε αλλήλους" έγινε "βρίστε τους αλλόθρησκους και κρίνετε τους υπόλοιπους"; Πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία και κρίνουν όσους δεν το κάνουν, λες και το ζήτησε ο ίδιος ο Ιησούς, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κλέψουν ή να πουν ψέμματα. Κάποτε είχα πει ότι αν επιστρέψει ο Ιησούς, θα τον σταυρώσουν οι ίδιοι οι "πιστοί" του. Ιδού ο λόγος! Και ασφαλώς τα ίδια γίνονται και στις υπόλοιπες θρησκείες, όπως το Ισλάμ.





Φανατισμένοι μουσικόφιλοι και θαυμαστές τραγουδιστών. Είμαι μεγάλος λάτρης της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά σέβομαι βαθύτατα την classic rock, όπως τους Pink Floyd και τους Deep Purple. Δεν αντέχω όμως τους ξερόλες φανατίλες οπαδούς τους, που θεωρούν όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Σύμφωνα με αυτούς, όποιος δεν ακούει Scorpions και Led Zeppelin είναι άμουσος, φλώρος και πρόβατο της ποπ. Με κάτι τέτοια όμως αποθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους ν' ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσμο της classic rock. Αυτά που είπα αφορούν και τις σνομπαρίες που ακούν κλασσική μουσική και την περιθωριοποιούν απ' το υπόλοιπο κοινό, καταδικάζοντας την αγαπημένη τους μουσική στην αφάνεια.

Κάπου εδώ θέλω να κάνω ένα ψιλοάσχετο σχόλιο. Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Britney Spears και την πάω με 1.000. Δεν αντέχω όμως τους φανατισμένους οπαδούς της, που λένε ότι είναι καλύτερη ακόμη κι απ' τον Michael Jackson, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να την βρίσουν και να την κρίνουν με το παραμικρό. Ναι, το είδα και αυτό. Είμαι θαυμαστής της εδώ και περίπου 13 χρόνια και έχω δει και αυτή την σκατοκαφρίλα. Και κάπου εδώ καραδοκούν οι beliebers, τα φανατισμένα κοριτσάκια που θεωρούν ότι ο φλώρος τους είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Και μετά αναρωτιούνται γιατί τις κράζουμε.


Όλο αυτό δεν έχει τελειωμό και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει όλο αυτό. Δεν συνειδητοποιούν ότι ο κάθε μορφής φανατισμός μόνο προβλήματα προκαλεί; Δεν καταλαβαίνουν ότι με το να πορώνονται για κάτι τόσο πολύ, στο τέλος καταστρέφουν αυτό για το οποίο πορώνονται; Ο φανατισμός το μόνο που προκαλεί είναι φθορά και αδικαιολόγητο μίσος προς τους "εχθρούς". Εμείς όμως είμαστε οι "εχθροί" μας! Ο "καλύτερος" φίλος είναι ο χειρότερος εχθρός. Όταν βλέπω fanboys να στηρίζουν με πάθος το νέο αίσχος που ακούει στ' όνομα Simcity 2013, θέλω να τους χαστουκίζω. Στηρίζοντας αυτή την αηδία, ουσιαστικά είναι συνένοχοι στον βιασμό του αγαπημένου μου παιχνιδιού! Τα ίδια βλέπω όχι μόνο στα βιντεοπαιχνίδια, αλλά και στα κόμικς, τις ταινίες, τις σειρές, παντού. Άνθρωποι που προσβάλουν και ντροπιάζουν ότι "αγαπούν".
Οπότε φίλε φανατίλα, την επόμενη φορά που θα ψάξεις για "εχθρούς" του έθνους ή της θρησκείας ή του Ολυμπιακού ή των Iron Maiden ή της σειράς Games of Throne ή της ιδεολογίας σου ή δεν ξέρω τι άλλο, ξεκίνα απ' τον καθρέφτη σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)