Translation to other languages

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το χρώμα των άστρων

Όταν βλέπουμε τα αστέρια κάθε βράδυ στον ουρανό, τα βλέπουμε ως λευκές κουκκίδες. Είναι όμως λευκές; Όχι, αφού ανάλογα με τη θερμοκρασία τους έχουν και αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και το χρώμα τους, τα αστέρια χωρίζονται σε κατηγορίες.


Τα άστρα σαν το 10 Σαύρας είναι ομάδας Ο και είναι ελάχιστα, με μπλε χρωματισμό και επιφανειακή θερμοκρασία που ξεπερνά τους 25.000 βαθμούς Κελσίου.
Τα άστρα σαν τον Ρίγγελ του Ωρίωνα είναι ομάδας Β, με γαλάζιο χρώμα και θερμοκρασία από τους 25.000 ως τους 11.000 βαθμούς Κελσίου.
Άστρα σαν τον Σείριο του Μεγάλου Σκύλου και τον Βέγα της Λύρας είναι άστρα τύπου Α, με λευκό χρώμα και θερμοκρασία από 11.000 εως 7.500 βαθμούς Κελσίου.
Άστρα σαν τον Προκύωνα του Μικρού Σκύλου ανήκουν στη κατηγορία F, με λευκό χρωματισμό και θερμοκρασία από 7.500 ως 6.000 βαθμούς Κελσίου.
Άστρα σαν τον Ήλιο μας, που είναι τύπου G, έχουν θερμοκρασία από 6.000 ως 5.000 βαθμών Κελσίου και κιτρινωπό χρωματισμό.
Τα άστρα τύπου Κ όπως ο Λαμπαδίας του Ταύρου και ο Αρκτούρος του Βοώτη αποτελούν το 10% των άστρων του Γαλαξία μας, έχουν πορτοκαλί χρωματισμό και θερμοκρασία από 5.000 ως 3.500 βαθμούς Κελσίου.
Τέλος άστρα σαν τον Μπετελγκέζ του Ωρίωνα και τον Αντάρη του Σκορπιού είναι τύπου Μ με κόκκινο χρώμα και θερμοκρασία από 3.500 ως 2.000 βαθμούς Κελσίου.


Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν πράσινα αστέρια; Ένα άστρο εκπέμπει σε ένα ευρύ μήκος κύματος και έτσι τα "πράσινα" άστρα εκπέμπουν επίσης πολύ μπλε και κίτρινο φως. Το οπτικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται αυτή την ανάμειξη χρωμάτων ως άσπρο και όχι πράσινο. Είναι τα άστρα τύπου Α που θα φαίνονταν πράσινα αν η όραση μας το επέτρεπε.

Καφέ άστρα; Μπορούν να υπάρχουν άστρα καφέ χρώματος; Υπάρχουν και ονομάζονται καφέ νάνοι. Οι καφέ νάνοι δεν είναι ακριβώς άστρα. Είναι υποαστρικά αντικείμενα που η μάζα τους είναι τόσο μικρή, που δεν επιτρέπει την διαδικασία των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων  ώστε να ακτινοβολούν όμως αστέρια σαν τον Ήλιο. Οι καφέ νάνοι είναι πολύ μικροί για να θεωρούνται αστέρια, μα και πολύ μεγάλοι για να θεωρούνται πλανήτες. Ποιος ξέρει όμως; Ίσως κάπου στο Σύμπαν λοιπόν βρούμε και μοβ ή μαύρα άστρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)