Translation to other languages

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το νεφέλωμα της Καρδιάς


Ώρα για ένα σύντομο ταξιδάκι στην απεραντοσύνη του Διαστήματος. Σήμερα θα εξερευνήσουμε το πανέμορφο Νεφελώματος της Καρδιάς (Heart Nebula), γνωστό επίσης και ως IC 1805 ή Sh2-190. Πρόκειται για ένα νεφέλωμα εκπομπής, δηλαδή για νέφος ιονισμένου αερίου που εκπέμπει φως σε διάφορα χρώματα. Το νεφέλωμα αυτό βρίσκεται 7.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Κασσιόπης και έχει διάμετρο 200 ετών φωτός. Όπως μπορούμε να δούμε, το νεφέλωμα αυτό παρουσιάζει λαμπυρίζουσα αέρια και σκοτεινές γραμμές σκόνης, ενώ το ίδιο το νεφέλωμα σχηματίζεται από πλάσμα ιονισμένου υδρογόνου και ελευθέρων ηλεκτρονίων.


Το λαμπρότερο τμήμα του νεφελώματος ονομάζεται NGC 896 και είναι η κάτω κορυφή της "καρδιάς". Έχει ξεχωριστό όνομα επειδή ήταν το πρώτο τμήμα του νεφελώματος που ανακαλύφθηκε. Το κόκκινο χρώμα του Νεφελώματος της Καρδιάς προκαλείται από ένα σμήνος άστρων που βρίσκεται στο κέντρο του. Το σμήνος αυτό είναι το Melotte 15 και αποτελείται από μερικά λαμπρά άστρα, τα οποία έχουν μάζα 50 φορές μεγαλύτερη απ' του Ήλιου, καθώς και από περισσότερα αμυδρά άστρα.



Αν το Ηλιακό Σύστημα ήταν κάπου εκεί κοντά, τα βράδια θα ήταν άκρως ρομαντικά :-D



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)