Translation to other languages

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Οι αντίποδες της Γης

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε στην Αθήνα και αποφασίσαμε να σκάψουμε. Αν συνεχίζαμε το σκάψιμο όλο ευθεία, δια μέσου του πυρήνα της Γης, και βγαίναμε στη στεριά, που θα καταλήγαμε; Στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αντίποδες περιοχές του πλανήτη μας. Οι μπλε περιοχές είναι η Γη μας, ενώ οι κίτρινες οι αντίποδες περιοχές. Οι πράσινες περιοχές είναι οι μοναδικές στις οποίες υπάρχει σύνδεση στερεού εδάφους, δηλαδή δεν θα καταλήξουμε σε ωκεανό. Για παράδειγμα, αν σκάβαμε απ' την Ισπανία δια μέσου του κέντρου της Γης, θα καταλήγαμε στην Νέα Ζηλανδία. Αν κάναμε το ίδιο απ' το Εκουαδόρ, θα φτάναμε στην Ινδονησία.


Σύμφωνα μ' έναν αστικό μύθο, ο αντίποδας των Η.Π.Α. είναι η Κίνα. Θα το έχετε δει στα κινούμενα σχέδια, όπου ο ήρωας μας τρυπάει τη Γη και καταλήγει απ' το Σικάγο στο Πεκίνο. Στην πραγματικότητα αν κάποιος Αμερικανός σκάψει ένα τούνελ δια μέσου του πυρήνα της Γης, θα κατέληγε στον Ινδικό Ωκεανό. Στην Κίνα θα φτάναμε μόνο αν ξεκινούσαμε το επικό μας ταξίδι απ' την Αργεντινή ή του Ουρουγουάη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)