Translation to other languages

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

EcoLabel, το Ευρωπαϊκό λουλούδι


Τι είναι το Ecolabel; Το Ecolabel είναι το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό και ως "Λουλούδι". Το "Λουλούδι" θεσπίστηκε το 1992 και είναι το σήμα πιστοποίησης προϊόντων (εκτός από τρόφιμα, ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικό εξοπλισμό) που σέβονται το περιβάλλον. Όλα τα προϊόντα που φέρουν το "Λουλούδι" έχουν ελεγχθεί, από ανεξάρτητους φορείς ως προς τη συμμόρφωσή τους, με αυστηρά οικολογικά κριτήρια και κριτήρια επίδοσης.

Σε τι χρησιμεύει; Σήμερα αντιμετωπίζουμε κάθε είδους περιβαλλοντικά προβλήματα, από την υπερθέρμανση του πλανήτη, την καταστροφή της στιβάδας του όζοντος και τη ρύπανση των ποταμών, έως την απώλεια βιοποικιλότητας και τις μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Ευτυχώς ωστόσο, οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να επιτύχουν σημαντική διαφορά και να βοηθήσουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, αγοράζοντας προϊόντα που βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον.

Ποια προϊόντα κατέχουν το "Λουλούδι"; Συνολικά 21 διαφορετικές ομάδες προϊόντων έχουν πιστοποιηθεί έως τώρα και έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 160 άδειες για πολλές εκατοντάδες προϊόντα. Όταν σε ένα προϊόν έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της Ε.Ε., το προϊόν φέρει τον διακριτικό λογότυπο με το Λουλούδι σε κάποιο σημείο του.

Ποιοι το απονέμουν; Το "Λουλούδι" απονέμεται από το Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUEB) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Στο Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης συμμετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανώσεων καταναλωτών.

Είναι τα οικολογικά προϊόντα ποιο ακριβά; Όχι απαραίτητα, αφού η συγκρισιμότητα των τιμών εξαρτάται από το προϊόν.

Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες; Στην σελίδα http://ec.europa.eu/ecat/ , οπού υπάρχει επίσης και ένας πίνακας με τα προϊόντα που διαθέτουν το "Λουλούδι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε ότι γουστάρετε και όπως γουστάρετε, αρκεί να είστε ευγενικοί και να σέβεστε το blog και τις απόψεις των υπολοίπων. Τόσο απλά :-)